Turvallisuus satamassa

Sido hevosesi hyvin, veneesi vielä paremmin

Suomesta löytyy kaupunki nimeltä Rauma ja Raumalta oma murre, Rauman Giäl eli Rauman kieli. Murreluokituksissa kyse on voimakkaasta lounaissuomen murteesta, joten kielen asemaa murre ei aivan saa. Rauman kielestä löytyy sanonta: “Pan heoses hyvi kii, paattis kaht paremmi”. Selkosuomella sanonnassa muistutetaan, että hevonen tulee sitoa hyvin ja vene vielä kaksi kertaa paremmin.

Joskus veneet karkaavat sataman laitureista myrskyn takia, mutta valitettavasti myös vielä ikävimmistä syistä eli venevarkauksien johdosta. Venevarkaudet eivät rajoitu koko veneen varastamiseen, vaan veneestä saatetaan viedä perämoottori tai muita varusteita, kuten sammuttimia, bensiinikanistereita, äyskäreitä, liivejä, karttoja ja oikeastaan mitä vain, mikä ei ole tiukasti pultattu aluksen kanteen kiinni. Koska polttoaineen hinta on maailmanlaajuisesti korkealla, myös pääsy aluksen polttoainevarantoihin kannattaa suojata tunkeilijoilta.

Suojele omaisuuttasi

Jokaisella on oikeus suojella omaisuuttaan. Hyvät lukot ja asianmukaiset salvat ovat hyvä alku, mutta yleissääntönä kannattaa muistaa, että varsinkaan pidempien poissaolojen ajaksi ei alukseen kannata jättää mitään niin arvokasta, että luukkuja kannattaisi niiden vuoksi rikkoa. Siksi varsinkin syys- ja talviaikaan veneet ja alukset kannattaa tyhjentää kaikesta sellaisesta, mikä saattaisi helposti lähteä varkaiden matkaan. Toki osa varkaista on yritteliäämpiä kuin toiset: jopa elektroniset välineet revitään irti kojelaudoista, jos ajatellaan, että niistä voisi katukaupassa saada muutaman euron.

Joskus on parempi myös jättää potentiaalisille varkaille esteetön näkyvyys veneen sisään: Jos he huomaavat, ettei aluksessa ole mitään varastettavaa, varkaat saattavat jättää veneen rauhaan. Yhtä ikävää kuin varkaus on ilkivalta, jossa tuhotaan omaisuutta.

Joukossa on voimaa

Useimmat venekerhot omistavat alueita, jonne veneet voi tuoda talvisäilöön. Sekä venesäilytyspaikat talvella että laiturit keväästä syksyyn ovat tavallisesti silloin vartioituja, mikä lisää turvallisuutta.

Suomessa ei merirosvoutta ole tunnettu enää vuosikausiin, joten merellä purjehtiessasi voit olla suhteellisen turvallisin mielin ainakin sen asian suhteen. Satamaan saapuessasi muista kuitenkin, että alueella saattaa väijyä hekilöitä, joita veneesi sisältämät aarteet saattavat kiinnostaa laittoman paljon. Yksin purjehtiessasi veneen vartioiminen vierassatamassa on hankalampaa, varsinkin jos tarvitset tarviketäydennyksiä ja joudut jättämään veneesi. Jos purjehtijoita on useampia, kannattaa jonkun jäädä pitämään huolta siitä, ettei veneeseen saavu kutsumattomia vieraita satamavierailun aikana.