Purjehtimisen aloittaminen

Purjehtimisesta voi tulla loistava harrastus ja uskomattoman palkitseva kokemus, kun sille omistautuu ja jaksaa harjoitella riittävästi. Hyvän opetuksen ja kärsivällisyyden avulla kuka tahansa voi oppia purjehduksen perusteet ja lähteä omalle meriseikkailulleen!

Purjehduksen ABC

Purjehdus voi olla hauskaa ajanvietettä ja hieno tapa päästä vesille, mutta se vaatii toki taitoa, tietoa ja harjoittelua. Purjehduksen ideana on käyttää tuulta veneen kuljettamiseksi eteenpäin. Tätä varten purjehtijat käyttävät purjeita, jotka on kiinnitetty veneiden mastoihin: purjeet toimivat kuin siivet, jotka tarttuvat tuuleen ja käyttävät sitä veneen kuljettamiseen veden poikki. Purjehtijat voivat säätää purjeen kulmaa suhteessa tuulen suuntaan, jotta se olisi mahdollisimman hyvässä käytössä. Näin he voivat säädellä, kuinka paljon voimaa he saavat kustakin tuulenpuuskasta. Purjeiden säätämisen lisäksi purjehtijat säätävät myös peräsintä ja keskilaitaa, siten he ohjaavat venettään eri suuntiin ja pysyvät kurssissa. Kun purjehditaan lähipurjehduksella, purjehtijat nostavat keskipurjeen auttamaan venettä liikkumaan eteenpäin. Purjehtimisen oppiminen ei ole vaikeaa, mutta sen harjoittelu vie oman aikansa. Verkosta ja kirjoista saa runsaasti materiaalia, joista löytyy hyödyllistä tietoa aloittelijoille. Harjoittelun avulla sinäkin voit oppia purjehduksen perusteet! Mikäli rahanarvon muutokset ja uudistukset kiinnostavat, vieraile Rahanarvolaskuri sivustolla.

Purjehduksen aloitus

Paras tapa aloittaa purjehdus on osallistua oppitunneille. Useissa satamissa on tarjolla opetusta kaiken tasoisille purjehtijoille, joten on helppo löytää joku, joka voi auttaa sinut alkuun. Lisäksi monilla paikallisilla purjehdusseuroilla on koulutusohjelmia uusille purjehtijoille. Näillä kursseilla käsitellään yleensä purjehdusturvallisuuden, solmujen, takilan ja purjeen trimmauksen perusteita, jotka ovat välttämättömiä tietoja kaikille purjehtijoille. Niissä on usein myös mahdollisuus käyttää venettä, joten sinulla on tilaisuus harjoitella tunneilla opittua käytännössä. Kun olet oppinut perusasiat, muista hyödyntää alueellasi tarjottavia edistyneille suunnattuja kursseja!

Aloittaessa ensimmäisiä purjehdusmatkoja, on hyvä pyytää opetusta kokeneilta ammattilaisilta. He voivat tarjota kaikkea perustaidoista edistyneempiin tekniikoihin, mikä auttaa sinua kehittymään paremmaksi purjehtijaksi. Aina ennen purjehdusta on myös tärkeää tehdä suunnitelmia etukäteen: tarkistaa sää, vuorovesi ja muut tärkeät asiat, jotta matkasi sujuu mahdollisimman turvallisesti. Kun harjoittelet riittävästi, olet kärsivällinen ja omistaudut, huomaat pian olevasi valmis yhä suurempiin seikkailuihin purjehduksen maailmassa! Purjehdusmahdollisuuksia on kaikkialla ja tutkittavia kohteita on paljon: etsitpä sitten viikonloppuretkeä tai pidempiä matkoja ystävien kanssa, purjehdusmaailma tarjoaa vaihtoehtoja. Myös venemalleja on monia: purjehtia voi aina jollasta jahtiin ja kullakin venetyypillä on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa. Riittävän harjoittelun ja omistautumisen avulla sinusta voi tulla kokenut purjehtija, joka ei koskaan kyllästy tutkimaan avomerta!

Ei ole väliä, kuinka paljon kokemusta sinulla on tai ei ole aloittaessasi, ja vaikka et olisi ennen ensimmäistä purjehduskertaasi koskaan ollut veneessä, purjehduskokemus voi silti olla nautinnollinen ja palkitseva! Tärkeintä on muistaa, että vesillä ollessa turvallisuus on aina tärkeintä – muistathan siis hankkia runsaasti tietoa purjehduksen turvallisuudesta ja menettelytavoista ennen kuin lähdet liikkeelle. Tuulisia purjehduksia!