Vieraile Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa

Turun saaristossa purjehtiva voi Kihdin selän ylitettyään vierailla Suomeen kuuluvalla Ahvenanmaalla, jonka pääkaupunki on Maarianhamina. Ahvenanmaa on maamme ruotsinkielistä aluetta, mutta yleensä matkailija saa palvelua sieltä niin suomeksi, ruotsiksi kuin sujuvaksi englanniksikin.

Ahvenanmaalta on Suomen mantereelle 100 kilometriä. Ahvenanmaan saaristoalue käsittää 6 757 vähintään 0,25 hehtaarin kokoista saarta ja luotoja, joista vain 60 on asuttuja. Siksi paikkaa voidaan kutsua varsinaiseksi purjehtijan paratiisiksi.

Maarianhamina

Ahvenanmaan pääkaupunki Maarianhamina sijaitsee Manner-Ahvenanmaan alueella. Koko Manner-Ahvenanmaa on idästä länteen ainoastaan 45 kilometriä leveä ja pohjoisesta etelään 50 kilometriä pitkä, joten kovinkaan suuri ei itse manneralue ole. Maarianhamina on Ahvenanmaan itsehallinnollisen maakunnan hallintokeskus. Siellä asuu lähes puolet koko Ahvenanmaan väestöstä, noin 12 000 ihmistä. Matkailijalle Maarianhamina on mielenkiintoinen käyntikohde, sillä se muodostuu 27 kaupunginosasta, sekä kahdeksasta kylästä.

Maarianhaminan nähtävyyksiin lukeutuvat Ahvenanmaan museo, sekä merenkulkumuseo Pommern, joka on museolaiva, kaksi kirkkoa, suunnittelija Lars Sonckin suunnittelemia rakennuksia, kaupunginkirjasto, sekä vanha kansakoulu. Nämä nähtävyydet purjehtija joutuu luonnollisesti käymään läpi jalan, mutta Maarianhaminan vierasvenesatama tarjoaa seisahduspaikan veneelle miehistön tutustuessa kaupungin antiin.

Purjehtijan Ahvenanmaa

6 757 vähintään 0,25 hehtaarin kokoista saarta ja luotoa tarjoaa purjehtijalle unohtumattoman kokemuksen, joka vaatii myös merenkulkutaitoa ja tarkkuutta. Jos matkailija ei halua tutustua Ahvenanmaan manneralueeseen jalan, voi koko alueen kiertää purjehtimalla ja osan nähtävyyksistä, kuten venäläisten saaristoon Suomen autonomian ajalla rakentaman Bomarsundin linnoituksen näkee ainakin osittain merelle. Paikka on raunioina, sillä se tuhoutui Oolannin sodan aikana, mutta osia rakennuksesta on vielä nähtävissä.

Ahvenanmaan alueen merikortteihin kannattaa tutustua tarkoin jo ennen alueelle menemistä. Jokamiehenoikeudella saavat kaikki ankkuroida ja nousta rantaan mille tahansa asumattomalle saarelle. Samoja oikeuksia – ja yleistä varovaisuutta noudattaen, saa kuka tahansa poimia marjoja ja sytyttää nuotion mille tahansa rannalle, kunhan muistaa siivota jälkensä.

Vierasvenesatamia sijaitsee joka puolella Ahvenanmaan asuttuja alueita ja usein ne ovat kävelyetäisyydellä kaupoista. Kun tarviketäydennykset on hoidettu, purjehtija voi jatkaa matkaansa tai jäädä tutustumaan paikalliseen yöelämään.

Ahvenanmaan saariston läpi kulkee suurten laivojen käyttämiä väyliä. Jokaisen huvipurjehtijan tuleekin muistaa erityisesti varoa ja antaa etusija isoille veneille, risteilyaluksille ja saaristolautoille. Kun kaikki muistavat pelisäännöt, on merellä turvallista.