Tietoa vasta-alkajille

Mistä alkaa

Kaikki eivät ole merikarhuja syntyessään, mutta rakkaus mereen ja purjehtimiseen saattaa syttyä monesta syystä. Kaikkien ei myöskään ole mahdollista hankkia purjevenettä heti alkajaisiksi, eikä ehkä kannatakaan, sillä eihän sitä voi tietää, tuntuuko purjehtiminen olevan lähellä sydäntä, ellei sitä ole päässyt kokeilemaan. Onneksi Suomessa on runsaasti alan harrastajia ja joka kesä järjestetään lukuisia kursseja, joille voi ilmoittautua.

Kursseja aloittelijoille

Aloittelijoiden purjehduskurssien tarkoitus on auttaa kokemattomia purjehtijoita selvittämään, onko tämä harrastus heitä varten. Ensimmäisillä kursseilla opitaan perusasiat, jatkokursseilla päästään syventämään tietoutta. Kenenkään ei kannata kuvitella, että yksi, lyhyt peruskurssi valmistaisi hänet yksinpurjehdukselle esimerkiksi Atlantin yli. Kurssien tarkoitus on tietyllä tavalla erotella jyvät akanoista, kuten sanotaan. Tarkoitus ei tietenkään ole pelästyttää ketään pois harrastuksen parista, vaan selvittää todella, onko purjehtiminen oikea laji juuri sinulle.

Purjehduskärpäsen voi saada vaikkapa elokuvasta tai kirjasta, mutta itse purjehtimista ei voi oppia valkokankaalta tai lukemalla. Jos siis innostut ajatuksesta ryhtyä purjehtimaan, älä ryntää oitis tekemään kauppoja purjeveneestä, vaan mene ensin peruskurssille, jossa pääset näkemään minkälaista purjeveneen hallitseminen on todellisuudessa. Se, mitä olet elokuvassa nähnyt tai kirjasta oppinut, on vain pintaraapaisu siitä kaikesta, mitä purjehtiminen pitää sisällään.

Kaunis ja pelottava meri

Suomen rannikkovedet ovat tavallisesti melko tyyniä ja kauniilla, aurinkoisella säällä meri näyttääkin kauniilta. Tilanne muuttuu kuitenkin täysin myrskysäällä ja tulee muistaa, että vaikka purjehtimaan harvoin lähdetään oikein kovalla myrskyllä, myös Suomessa saattaa kova tuuli yllättää kokeneenkin purjehtijan ja silloin täytyy tietää, kuinka toimia. Yksi peruskurssi ei riitä opettamaan kaikkea ja siksi purjehduskokemusta kannattaa kartuttaa useiden kurssien avulla. Useat purjehdusseurat antavat jäsenilleen opetusta ryhmäpurjehduksissa ja yksilöpurjehduksissa, sekä seurojen, eli klubien jäseneksi liityttyäsi pääset purjehtimaan klubin omistamilla veneillä kokemusta saadaksesi.

Näe ja koe

Yksi loistavista keinoista saada purjehduskokemusta on todella liittyä purjehdusseuraan ja tutustua ihmisiin, jotka ovat purjehtineet jo vuosia. jokaiselta voi oppia jotain ja vaikka osa kertomuksista saattaa kuulostaa hurjilta, kannattaa muistaa, että varoitukset tulee aina ottaa tosissaan. Purjehtiminen on laji, jonka oppii tarkkailemalla kokeneita purjehtijoita ja itse tekemällä.